Hungry for…

Me haluamme parempia ruokajärjestelmiä!

Entä sinä? Olet oikeassa paikassa.

KATSO, MITÄ PROJEKTISSA NYT ON MENEILLÄÄN

Hungry for Saltvik

Miksi muutosta tarvitaan?

Ympäröivän maailman kehittymisen ja nykyisten vallitsevien ruokajärjestelmiemme välillä on epäsuhta. Nykyinen vallitseva teollisen ruoantuotannon lineaarinen malli on toki auttanut meitä tekemään ruoasta halvempaa, paremmin saatavilla olevaa ja helposti käytettävää alati kasvavalle ihmismäärälle.

 Mutta se on samalla myös malli, joka johtaa haaskaaviin kulutustottumuksiin, saastuttaa ympäristöä, luo epätasa-arvoa ja vallan epätasapainoa elintarvikejärjestelmässä. Se rakentuu pitkistä ja monimutkaisista toimitusketjuista, jotka eivät ole avoimia tai helposti jäljitettäviä. Tämä ei ole kestävä tie tulevaisuuteen.

 

Ruokajärjestelmien on oltava enemmän

Ruokajärjestelmät voivat tarjota meille paljon enemmän kuin vain ruokaa. Uskomme siihen, että ruokajärjestelmiämme voidaan uudelleenajatella ja uudelleenjärjestää, jotta ihmiset, tuottajat ja yhteisöt voivat kukoistaa ja samalla voimme saada terveellisempää ja kestävämpää ruokaa kaikille.

 Jotta tämä tapahtuisi, meidän on muutettava ajattelutapaamme. Meidän on lakattava ajattelemasta, että ruokajärjestelmien tehtävä on palvella vain yhtä tarkoitusta ja alettava mieltää ne montaa eri tarkoitusta palveleviksi järjestelmiksi. Meidän on keskityttävä positiiviseen arvoon, jota ruoantuotannolla on mahdollisuus luoda monella eri tavalla sen sijaan, että ajattelussamme korostuisivat negatiivisten vaikutusten ja riskien vähentäminen.

Tarvitsemme elinvoimaisia ruokajärjestelmiä!

Tarvitsemme kiertotaloudellisia ruokajärjestelmiä

Tarvitsemme ruokajärjestelmiä, jotka eivät salli arvon valua hukkaan. Kiertotaloudellisen ajattelun ytimessä on arvon ja resurssien säilyttäminen ja kasvattaminen järjestelmässä sen sijaan, että sen annettaisiin virrata järjestelmästä läpi.

Tarvitsemme ihmiskeskeisiä ruokajärjestelmiä

Meidän on itse tehtävä itsellemme paras ruokajärjestelmä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Sitä, että me kaikki käytämme ruokakansalaisuuttamme – toimimme ruokajärjestelmässä aktiivisesti erilaisissa rooleissa ja osallistumme järjestelmän toimintaan monin tavoin.

Tarvitsemme kestäviin arvoihin perustuvia ruokajärjestelmiä

Tarvitsemme vastuullisia ja sopeutuvia ruokajärjestelmiä, joilla on positiivisia vaikutuksia ympäristöönsä. Ruokajärjestelmiä, jotka ovat kaikille oikeudenmukaisia. Ravitsemuksellisesti korkealaatuista, turvallista ja vastuullisesti tuotettua ruokaa. Yhteisöllisiä järjestelmiä, joissa jokainen voi olla aktiivinen osallistuja.

Haluatko sinä rakentaa elinvoimaisia ruokajärjestelmiä?

Elinvoimaisen ruokajärjestelmän rakentaminen saattaa tuntua isolta tehtävältä, jos aloittaa tyhjältä pöydältä.

Siksi olemme laatineet mallin siitä, mihin kannattaa keskittyä ja millaisten asioiden parissa työskennellä. Se auttaa myös asettamaan omat ja muiden tekemiset laajempaan asiayhteyteen.

FIKSU TUOTANTO

Tuotteiden ja palvelujen tuottaminen ympäristön, ihmisten ja eläinten kannalta paremmins

FIKSU KIERTO

Arvokkaiden materiaali- ja energiavirtojen säilyttäminen ruokajärjestelmässä

FIKSU KULUTUS

Kuluttajien vahvemman ruokajärjestelmään osallistumisen ja vastuullisen kuluttamisen edistäminen

FIKSU YHTEISÖ

Elinvoimaisten yhteisöjen rakentaminen ja vahvistaminen ruokajärjestelmien kautta

Mitä tämä voisi käytännössä tarkoittaa?

FIKSU TUOTANTO
 • Resurssitehokkuuden parantaminen
 • Jätteiden ja päästöjen vähentäminen
 • Regeneratiivisen maatalouden edistäminen
FIKSU KIERTO
 • Kierrätyslannoitteiden käytön edistäminen
 • Tuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen ja kaupallistaminen
 • Uusiutuvan energian käytön lisääminen
FIKSU KULUTUS
 • Osto- ja kulutuskäyttäytymisen muutosten edistäminen (ruokahävikki, sesonkiruoka, kasviperäisen proteiinin käytön lisääminen)
 • Palvelut ja tuotteet, jotka mahdollistavat fiksumman kulutuksen (hävikkiruokaravintolat ja -sovellukset, fiksut pakkausratkaisut)
 • Ruokakulttuurin ja ruoan arvostuksen edistäminen
FIKSU YHTEISÖ
 • Ratkaisut, joilla edistetään aktiivista ruokakansalaisuutta (esim. yhteisömaatalous, kaupunkiviljely)
 • Erilaisten kiertotaloudellisten ratkaisujen luominen ja edistäminen (esim. agroekologinen symbioosi, ekoteollisuuspuistot)
 • Ruokajärjestelmien tukeminen hallinto- ja muiden rakenteiden avulla (esim. julkisten hankintojen kriteerit, tuet)

Katso, mitä jo tapahtuu!

FIKSU TUOTANTO

Hävikkimestari

What: Hävikkimestari application is intended for professional food service kitchens to help them reduce and minimise their food waste – and simultaneously save money.

Who: Lassila & Tikanoja

FIKSU TUOTANTO

Foller

What: Foller is a solution for tracking and managing expiring goods.

Who: Foller

FIKSU TUOTANTO

Land to Market

What: The world’s first verified regenerative sourcing solution for meat, dairy, wool & leather. Certification based on an empirical and scalable soil and landscape assessment methodology that tracks outcomes in soil health, biodiversity, and ecosystem function.

Who: Savory Institute

FIKSU TUOTANTO

Agroecological symbiosis (AES)

What: Agroecological symbiosis is a model where food production is arranged to the mode of industrial ecology and industrial symbiosis. It’s a cooperative food production system based on energy and nutrient self-sufficiency.

Who: Knehtilä farm

FIKSU TUOTANTO

Protein Valley

What: Project looking for innovative and practical ways of increasing the production and consumption of sustainable protein in the Central Finland region.

Who: Food System Studies Research Group, University of Jyväskylä

FIKSU KIERTO

Soilfood

What: Soilfood refines sidestreams from agriculture, bioenergy and forestry industries into recycled nutrients for agriculture.

Who: Soilfood

FIKSU KULUTUS

NeighbourFood

What: A mobile app to enable people to share home-cooked leftover food food with others in their neighbourhood.

Who: NeighbourFood

FIKSU KULUTUS

Satokausikalenteri

What: Food seasonality calendar tells you which vegetables, fruits and berries, as well as mushrooms are fish are in their natural season right now.

Who: Sesonkia

FIKSU YHTEISÖ

Opas vastuullisiin hankintoihin

What: Guidebook for public procurement on sustainable food purchase criteria.

Who: Motiva

FIKSU YHTEISÖ

Local Foodhub

What: Foodhub offers local, seasonal products straight from the farms. Your order will be delivered to a distribution point, where you can pick it up at a time that suits you. distribution model shortens the distance between field and fork, and has been developed in cooperation with food producers.

Who: Uudenmaan Ruoka

Haluatko lisää?

Maksuton verkkokurssi

Kiinnostaako elinvoimaisen ruokajärjestelmän kehittäminen omalla alueellasi? Tai haluavatko vain kuulla lisää tästä aiheesta? Olemme luoneet sinulle verkkokurssin, jonka avulla pääset liikkeelle.

TÄSTÄ KURSSILLE!

Rakennetaan yhdessä

Me voimme avittaa polkuasi elinvoimaiseen ruokajärjestelmään! Luodaan sinulle oma prosessi, jolla onnistut – rakenne, työkalut ja henkilökohtainen neuvonta kuljettavat sinua eteenpäin.

LISÄTIETOJA

Ota yhteyttä!

Yhteyshenkilömme Johanna Tanhuanpää keskustelee kanssasi mielellään elinvoimaisista ruokajärjestelmistä.

  Kysy myös esityksistä ja työpajoista!

   johanna.tanhuanpää [at] invenire.fi

Hungry for Åland!

Meillä oli heinäkuusta 2017 joulukuuhun 2018 projekti Ahvenanmaa kiertotalouden esimerkkinä – alueellinen kestävä ruokajärjestelmä.

Kuuntele tästä podcast, jossa kerromme projektista, sen tuotoksista ja siitä kerätyistä opeista.

Powered by Invenire

”Hungry for…” is powered by Invenire Market Intelligence Oy.

Need help or advice getting a thriving food system going for your area? We’re friendly people who believe in the power of conversation. So get in touch & let’s chat!

doorbell[at]invenire.fi | +358 44 5820 088