Är du en matpionjär?

Häng med och skapa ett fantastiskt  livsmedelssystem i Saltvik!

Hungry for Saltvik är en rörelse som vill skapa ett välmående livsmedelssystem genom ett unikt pilotprojekt i Saltvik. Nu kan du vara med och påverka hur systemet utformas och bidra till att projektet blir lyckat. Genom att spela en aktiv roll kan du hjälpa oss att öka tillgången på nyttiga, lokalproducerade livsmedel på Åland och därmed göra det lättare för alla ålänningar konsumera mer hållbart.

Faktum är att du spelar en avgörande roll för att projektet ska bli lyckat och för att vi lyckas skapa det här välmående, livskraftiga, hållbara och på alla sätt fantastiska livsmedelssystemet vi ser framför oss.

De val du gör varje dag påverkar nämligen hur mat produceras och transporteras och vad som händer med det avfall som uppstår.

Det fina i kråksången är att det inte är svårt för dig att göra skillnad. Du behöver inte förändra hela ditt liv, utan bara göra små, medvetna förändringar i vardagen och tänka på ett lite annat sätt än du kanske gjort tidigare. Och allt börjar med att du ser på dig själv som en aktiv, värdefull del av livsmedelssystemet – inte bara en passiv matkonsument.

Vad är matmedborgarskap?

Matmedborgarskapet utgör själva kärnan i skapandet av bra livsmedelssystem. Ätare har traditionellt haft små möjligheter att delta aktivt i sitt livsmedelssystem. En Matmedborgare kan beskrivas som “någon som vill, kan och ser till att forma livsmeddelssystemet till det bättre samt uppmuntrar andra att göra samma sak” (Källa: The New Citizenship Project)

Matmedborgarskapet är både ett verktyg och ett sätt att tänka. När Ätare ser sig själva som matmedborgare – snarare än enbart slutkonsumenter i näringskedjan – får de möjlighet att agera och tillsammans med andra skapa de livsmedelssystem de vill ha.

Det här är Fredrik, vår försökskanin inom matmedborgarskap

– Varför ta ett test i matmedborgarskap? Varför utmana mig själv att under ett års tid försöka gå från en passiv matkonsument till någon som aktivt formar vårt livsmedelssystem?

För mig handlar det om tre saker: jag vill äta nyttigt, jag älskar lokalproducerade åländska livsmedel och jag brinner för miljön. Det gör ont att föreställa mig ett Åland där det inte längre är möjligt att vara axgan för att de flesta lokala producenter gett upp. Eller ett Åland där vårt hav är en illaluktande, blågrön algsoppa större delen av sommarhalvåret. Det är inte det Åland jag vill ha och jag tror jag delar den åsikten med de flesta andra som bor här.

Ibland kan det kännas hopplöst att som enskild individ försöka göra något åt problemen. När jag paddlade kajak vid min stuga i Finström den gångna sommarens allra finaste dag var allt helt perfekt, förutom att Ivarskärsfjärden var grön i stället för blå. Varenda kvadratcentimeter av fjärden var täckt av en äcklig alghinna. Så jag vände efter några minuter, det gjorde för ont att se havet i ett sådant skick. Men i stället för att ge upp och tänka att allt är hopplöst eller någon annans fel – oavsett om det handlar grisfarmare i Polen eller skrupellösa kryssningsfartyg som dumpar sitt avfall i havet – vill jag försöka göra det jag kan. För om inte vi ålänningar bryr oss om vår hälsa, vår mat och vår miljö – vem ska då göra det?

Fredrik Rosenqvist jobbar som frilansjournalist, föreläsare, copywriter, författare och utredare. Han bor på Åland och har ett starkt engagemang för hållbarhetsfrågor, som han bland annat skriver om på sin hemsida pagronkvist.ax

FREDRIK BLIR EN STJÄRNA I MATMEDBORGARSKAP: NEDRÄKNING

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Fredrik testar matmedborgarskap

Går det att göra en vanlig ytternäsare som är livrädd för kor till en matmedborgare? Går det att få någon som knappt satt sin fot på en bondgård att börja handla direkt från producenter? Går det att få någon som tycker att all mjölk som närmar sig bäst före-datum “luktar surt” att minska sitt matsvinn?

34,1 procent matmedborgare

Går det att göra en vanlig ytternäsare som är livrädd för kor till en matmedborgare? Går det att få någon som knappt satt sin fot på en bondgård att börja handla direkt från producenter? Går det att få någon som tycker att all mjölk som närmar sig bäst före-datum “luktar surt” att minska sitt matsvinn?

Separera och återvinn ditt bioavfall

Hur ska man egentligen gå tillväga för att separera och återvinna sitt bioavfall på bästa sätt? Vilken typ av avfall går att kompostera och vilken gör inte det? Är det bättre att ha en egen kompost än att lämna avfallet till Mises eller kommunen? Och vad händer egentligen med det sorterade bioavfallet som samlas in?

Ta testet i matmedborgarskap!

Välmående livsmedelssystem

Varför behöver vi förändring?

Vad är ett välmående livsmedelssystem?

Gratis Webbkurs

Spelbok

Om Projektet

Varför Åland?

Lyssna på podcasten

Projektkontakt

Patricia Wiklund

patricia.wiklund@invenire.fi

+358 40 8228 848

Powered by Invenire

Hungry for Saltvik drivs av Invenire Market Intelligence Oy

Vårt mål på Invenire är att få fart på livskraftiga livsmedelssystem – system som, både tack vare sin utformning och struktur, kan ha positiva effekter, skapa nya möjligheter och få både människor, företag och samhällen att blomstra.

doorbell@invenire.fi | www.invenire.fi