FREDRIK AGERAR FÖRSÖKSKANIN
Gällande mängden mejeriprodukter ligger jag redan bra till. Jag äter varken för lite eller för mycket mejeriprodukter, utan ganska exakt enligt rekommendationerna. Däremot har jag aldrig ens reflekterat över fetthalten i de mejeriprodukter jag konsumerar, i synnerhet gällande ost och yoghurt. Så det första jag gjorde var att undersöka vilken fetthalt de mejeriprodukter jag äter har och ta reda på om de finns alternativ med en lägre fetthalt.
Jag kom ganska snabbt fram till att jag utan problem skulle kunna byta ut de flesta mejeriprodukter jag idag konsumerar till mer fettsnåla alternativ. De största boven i vårt kylskåp visade sig vara en importerad gräddost som, förutom att den är en riktig fettbomb, inte ens är speciellt god. Det lokala mejeriet erbjuder ostar som innehåller så lite som 8 gram mättade fetter per 100 gram ost, jämfört med gräddosten som ligger på 30 gram mättat fett per 100 gram ost.
Jag äter som sagt redan i dag den rekommenderade mängden mejeriprodukter, men de senaste sex månaderna har jag dragit ner något på min konsumtion av mjölk. På grund av hänsyn till miljön har jag ersätt mjölken i mitt kaffe med en havredryck. Men under den här utmaningen bytte jag tillbaka till riktig mjölk. Jag kände mig därför tvungen att försöka reda ut vilka för- och nackdelar det kan finnas med att välja mejeriprodukter i stället för vegetabiliska alternativ och hur mitt val påverkar vårt livsmedelssystem.
För att få svar på mina frågor besökte jag två åländska mejerier – det lilla gårdsmejeriet Mattas samt ÅCA, det med åländska mått stora mejeriet. Det visade sig att båda verksamheter arbetar mycket med cirkulära flöden. ÅCA är en föregångare inom cirkulär ekonomi och har tillverkat biogas av sina restprodukter (vassle och svinn från produktionen) i över tio år. Även på Mattas tas restprodukterna tillvara där vasslen blir mat för Nygårds skogsgrisar.
Det lilla gårdsmejeriet Mattas i Finby tillverkar en mängd produkter av sin ekologiska mjölk, bland annat yoghurt, glass, grill- och stekost samt vitmögelostar. Gården har även ett starkt miljötänk, där vasslen exempelvis används som foder vid en närbelägna Nygårds skogsgrisar
Jag vet inte om det är bättre för miljön att välja lokalproducerade mejeriprodukter eller importerade havresubstitut. Men efter mina besök på ÅCA och Mattas lutar jag åt att det kanske ändå är bättre att välja riktiga mejeriprodukter med tanke på hur mycket de här två verksamheterna anstränger sig för att minimera sin påverkan. Något jag däremot är säker på är att den sociala och ekonomiska hållbarheten gynnas av att jag väljer produkter från ÅCA och Mattas.
ÅCA är en föregångare inom cirkulära flöden, där det åländska mejeriet i över tio år tillverkat biogas av sina restprodukter. Hungry for Saltviks försökskanin Fredrik besökte mejeriet för att bekanta sig med ÅCA:s produktion och hållbarhetstänk.
Så den kanske viktigaste följden av den här utmaningen är jag tänker sluta ta tillgången på lokala mejeriprodukter för givet. Jag tänker äta mina 5-6 deciliter flytande mjölkprodukter och 2-3 ostskivor om dagen och framför allt tänker jag bli betydligt mer noggrann gällande vilka mejeriprodukter jag väljer. De åländska produkterna må vara dyrare, men med tanke på hur de tillverkas är de högst antagligen både bättre för min hälsa och bättre för vårt livsmedelssystem. Så havredryckerna lämna jag till dem som inte tål mejeriprodukter.
Däremot är jag osäker på om jag tänker följa rådet att välja fettsnåla mejerivaror. Visst, de finns, men jag tycker till exempel inte fettfri mjölk är lika god som lättmjölk och de allra mest fettsnåla ostarna är heller inte lika goda som de med en måttlig fetthalt. Det verkar också finnas lite delade meningar om hur skadligt mättade fetter egentligen är – så jag tar risken att fortsätta äta måttliga mängder mättat fett. Men den importerade gräddosten är numera portad från vårt kylskåp!
Hungry for Saltviks försökskanin Fredrik sammanfattar utmaningen att äta mejeriprodukter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer..
FAKTA OM PROTEIN
På vilket sätt hänger produktionen av kött och mejeriprodukter ihop med näringskretsloppet?
Fredrik Rosenqvist jobbar som frilansjournalist, föreläsare, copywriter, författare och utredare. Han bor på Åland och har ett starkt engagemang för hållbarhetsfrågor, som han bland annat skriver om på sin hemsida pagronkvist.ax
Läs om Fredrik’s journey!

Ta testet i matmedborgarskap!