Kommunen är nära oss

Kommunen har koll på näringsämnen

En näringsneutral kommun behärskar komplicerade helheter och har full koll på sina kretslopp – i Saltvik har man börjat jobba med matsvinn.

Rejäl mat som är tillagad med omsorg och kärlek

Fredrik från Hungry for Saltvik träffar Saltviks utbildningschef Peter Holm för att reda ut hur det kommer sig att kommunen har så många små kök och vilken filosofi man har när det gäller livsmedel och matmedborgarskap.

Därför satsar Saltviks kommun på många små kök

Därför satsar Saltviks kommun på många små kök

I stället för att ha ett stort centralkök eller ta mat från en annan kommun har Saltvik ett eget kök för varje dagis, skola och äldreboende i kommunen.
– Barnen på dagis, eleverna i skolan och klienterna på äldreboendet ska känna att de får rejäl mat som är tillagad med omsorg och kärlek, säger Peter Holm, utbildningschef i Saltvik.

”Finns inga nackdelar med ett eget kök”

”Finns inga nackdelar med ett eget kök”

365 dagar i året får de boende på Sunnanberg i Saltvik äta både lunch och middag som tillagats på plats. Den ansvariga kocken på vårdhemmet, Ann-Marie Dahlblom, säger att alla i köket lägger ner mycket arbete på att de äldre ska få i sig tillräckligt med näring, både genom att maten berikas och förstås genom att den tillagas på ett sätt som faller de boende i smaken.

Hungry for Saltvik mäter svinnet på Prästkragens daghem

Som en final på Hungry for Saltvik-projektet hjälper vi de kommunala storköken i Saltvik att mäta och förhoppningsvis minska sitt matsvinn. Tanken är också att visa hur små kök lyckas hålla nere sitt svinn, något som större centralkök ofta misslyckas med. Det första stoppet var Prästkragens Daghem i Kvarnbo, där maten görs med kärlek och på lokala råvaror och där svinnet visade sig vara ofattbart låga 1,4 procent.

Get in touch with us

doorbell@invenire.fi

+358 40 8228 848

Powered by Invenire

doorbell@invenire.fi | www.invenire.fi