Är du en matpionjär?

Häng med och skapa ett fantastiskt  livsmedelssystem i Saltvik!

Hungry for Saltvik är en rörelse som vill skapa ett välmående livsmedelssystem genom ett unikt pilotprojekt i Saltvik. Nu kan du vara med och påverka hur systemet utformas och bidra till att projektet blir lyckat. Genom att spela en aktiv roll kan du hjälpa oss att öka tillgången på nyttiga, lokalproducerade livsmedel på Åland och därmed göra det lättare för alla ålänningar konsumera mer hållbart.

Faktum är att du spelar en avgörande roll för att projektet ska bli lyckat och för att vi lyckas skapa det här välmående, livskraftiga, hållbara och på alla sätt fantastiska livsmedelssystemet vi ser framför oss.

De val du gör varje dag påverkar nämligen hur mat produceras och transporteras och vad som händer med det avfall som uppstår.

Det fina i kråksången är att det inte är svårt för dig att göra skillnad. Du behöver inte förändra hela ditt liv, utan bara göra små, medvetna förändringar i vardagen och tänka på ett lite annat sätt än du kanske gjort tidigare. Och allt börjar med att du ser på dig själv som en aktiv, värdefull del av livsmedelssystemet – inte bara en passiv matkonsument.

Vad är matmedborgarskap?

Matmedborgarskapet utgör själva kärnan i skapandet av bra livsmedelssystem. Ätare har traditionellt haft små möjligheter att delta aktivt i sitt livsmedelssystem. En Matmedborgare kan beskrivas som “någon som vill, kan och ser till att forma livsmeddelssystemet till det bättre samt uppmuntrar andra att göra samma sak” (Källa: The New Citizenship Project)

Matmedborgarskapet är både ett verktyg och ett sätt att tänka. När Ätare ser sig själva som matmedborgare – snarare än enbart slutkonsumenter i näringskedjan – får de möjlighet att agera och tillsammans med andra skapa de livsmedelssystem de vill ha.

Det här är Fredrik, vår försökskanin inom matmedborgarskap

– Varför ta ett test i matmedborgarskap? Varför utmana mig själv att under ett års tid försöka gå från en passiv matkonsument till någon som aktivt formar vårt livsmedelssystem?

För mig handlar det om tre saker: jag vill äta nyttigt, jag älskar lokalproducerade åländska livsmedel och jag brinner för miljön. Det gör ont att föreställa mig ett Åland där det inte längre är möjligt att vara axgan för att de flesta lokala producenter gett upp. Eller ett Åland där vårt hav är en illaluktande, blågrön algsoppa större delen av sommarhalvåret. Det är inte det Åland jag vill ha och jag tror jag delar den åsikten med de flesta andra som bor här.

Ibland kan det kännas hopplöst att som enskild individ försöka göra något åt problemen. När jag paddlade kajak vid min stuga i Finström den gångna sommarens allra finaste dag var allt helt perfekt, förutom att Ivarskärsfjärden var grön i stället för blå. Varenda kvadratcentimeter av fjärden var täckt av en äcklig alghinna. Så jag vände efter några minuter, det gjorde för ont att se havet i ett sådant skick. Men i stället för att ge upp och tänka att allt är hopplöst eller någon annans fel – oavsett om det handlar grisfarmare i Polen eller skrupellösa kryssningsfartyg som dumpar sitt avfall i havet – vill jag försöka göra det jag kan. För om inte vi ålänningar bryr oss om vår hälsa, vår mat och vår miljö – vem ska då göra det?

Fredrik Rosenqvist jobbar som frilansjournalist, föreläsare, copywriter, författare och utredare. Han bor på Åland och har ett starkt engagemang för hållbarhetsfrågor, som han bland annat skriver om på sin hemsida pagronkvist.ax

FREDRIK BLIR EN STJÄRNA I MATMEDBORGARSKAP: NEDRÄKNING

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Läs om Fredrik’s journey!

Ät rekommenderad mängd kött

Hur mycket kött bör man maximalt äta per vecka, spelar det någon roll vilken typ av kött man äter och hur påverkar valet av kött näringskretsloppet och det lokala livsmedelssystemet?

Ät rekommenderad mängd mejeriprodukter

Hur mycket och vilka mejeriprodukter ska man äta? Hur påverkar valet av mejeriprodukter det lokala livsmedelssystemet? Är det alltid bättre för miljön att byta ut mejeriprodukter mot växtbaserade alternativ?

Ät fisk minst två gånger i veckan

Varför är det viktigt att äta fisk minst två gånger i veckan? Är fisk ett hållbart livsmedel, även om den är odlad? Hur ska man förhålla sig till miljögifter i fisk? Vilken sorts fisk är bäst för både hälsa och miljö och var går den att få tag i?

Lev som Axgan

Går det att leva på enbart åländska livsmedel även om det är mitt i vintern? Vilka typer av lokal livsmedel finns det, var får man tag i dem och hur mycket god mat och goda smaker går den som lever som Axgan miste om?

Separera och återvinn ditt bioavfall

Hur ska man egentligen gå tillväga för att separera och återvinna sitt bioavfall på bästa sätt? Vilken typ av avfall går att kompostera och vilken gör inte det? Är det bättre att ha en egen kompost än att lämna avfallet till Mises eller kommunen? Och vad händer egentligen med det sorterade bioavfallet som samlas in?

34,1 procent matmedborgare

Går det att göra en vanlig ytternäsare som är livrädd för kor till en matmedborgare? Går det att få någon som knappt satt sin fot på en bondgård att börja handla direkt från producenter? Går det att få någon som tycker att all mjölk som närmar sig bäst före-datum “luktar surt” att minska sitt matsvinn?

Fredrik testar matmedborgarskap

Går det att göra en vanlig ytternäsare som är livrädd för kor till en matmedborgare? Går det att få någon som knappt satt sin fot på en bondgård att börja handla direkt från producenter? Går det att få någon som tycker att all mjölk som närmar sig bäst före-datum “luktar surt” att minska sitt matsvinn?

Ta testet i matmedborgarskap!

Läget med matmedborgarskap

4 FEBRUARI 2020

ÅLÄNNINGAR HAR TAGIT TESTET

De som har tagit testet är…

  • Nybörjare i matmedborgarskap 17% 17%
  • Aktiv matmedborgare 68% 68%
  • Stjärna i matmedborgarskap 15% 15%

%

MEDIANPOÄNG

Är du redo att bli en matmedborgare?

Delta i vårt utbildningsprogram i matmedborgarskap!

Om du vill kan du hänga med i Fredriks försök att bli en matmedborgare genom att själv delta i vårt utbildningsprogram. Vi har designat det lite som ett vanligt träningsprogram, där du tränar både styrka och uthållighet. Det här innebär att du inleder med enklare åtgärder, för att allteftersom ta dig an svårare uppgifter.

Är du redo att börja programmet?

  1. Kom igång genom att slutföra aktiviteterna i Uppvärmningsfasen.
  2. Nu är du redo att inleda programmet genom att påbörja Grundfasen. Klicka på knappen ”Aktivitet 1”. Den tar dig till Fredriks blogg där du får mer information om aktiviteten. Sedan är det upp till dig att genomföra den! Varannan vecka publicerar Fredrik nästa aktivitet och genom vårt nyhetsbrev får du veta när en ny aktivitet finns tillgänglig.
  3. Fortsätt genomför aktiviteterna tillsammans med Fredrik under hela året.
  4. När du når slutfasen är det dags att ta testet i matmedborgarskap igen och skriva ner resultatet i ditt matmedborgarpass. Då kan du se hur mycket du utvecklats som matmedborgare.

Och se till att hänga med på Facebook dela dina erfarenheter och funderingar med andra och se vad Fredrik upptäcker genom sina försök att bli matmedborgare.

Nu börjar vi!

UTBILDNINGSPROGRAMMET I MATMEDBORGARSKAP

Uppvärmningsfasen

Ta testet i matmedborgarskap

Ta reda på dina startpoäng

Ladda ner ditt pass

Anteckna dina startpoäng

Ladda ner

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få meddelanden om nya aktiviteter

Följ oss på Facebook

och dela med dig av dina egna tankar och erfarenheter

Grundfasen

1.

Separera och återvinn ditt bioavfall

2.

Lev som axgan

3.

Ät fisk minst två gånger i veckan

4.

Ät rekommenderad mängd mejeriprodukter

Aktivitet 5

Kommer snart

Aktivitet 6

Kommer snart

Aktivitet 7

Kommer snart

Aktivitet 8

Kommer snart

Accelerationsfasen

Aktivitet 1

Kommer snart

Aktivitet 2

Kommer snart

Aktivitet 3

Kommer snart

Aktivitet 4

Kommer snart

Aktivitet 5

Kommer snart

Aktivitet 6

Kommer snart

Aktivitet 7

Kommer snart

Aktivitet 8

Kommer snart

Utmaningsfasen

Aktivitet 1

Kommer snart

Aktivitet 2

Kommer snart

Aktivitet 3

Kommer snart

Aktivitet 4

Kommer snart

Aktivitet 5

Kommer snart

Aktivitet 6

Kommer snart

Aktivitet 7

Kommer snart

Aktivitet 8

Kommer snart

Slutfasen

Ta testet i matmedborgarskap igenom

Ta reda hur höga poäng du får efter att ha genomfört alla aktiviteter

Uppdatera ditt pass

Anteckna dina nya poäng och se hur långt du kommit

 

Dela på Facebook

Berätta för dina vänner om de framsteg du gjort

Snyggt jobbat!

Du har genomfört programmet och blivit en aktiv matmedborgare!

Välmående livsmedelssystem

Varför behöver vi förändring?

Vad är ett välmående livsmedelssystem?

Gratis Webbkurs

Spelbok

Om Projektet

Varför Åland?

Lyssna på podcasten

Projektkontakt

Patricia Wiklund

patricia.wiklund@invenire.fi

+358 40 8228 848

Powered by Invenire

Hungry for Saltvik drivs av Invenire Market Intelligence Ab

Vårt mål på Invenire är att få fart på livskraftiga livsmedelssystem – system som, både tack vare sin utformning och struktur, kan ha positiva effekter, skapa nya möjligheter och få både människor, företag och samhällen att blomstra.

doorbell@invenire.fi | www.invenire.fi