top of page

Bygger unikt stockhus i Saltvik

Med hjälp av Christian "Chris" Johansson förverkligar Sandra Karlsson och Andreas Jansén sin dröm om ett handtimrat stockhus i västra Saltvik. Huset är byggt på ett unikt sätt och dessutom tillverkat av övergrovt timmer som, om det inte hade tagits tillvara av Chris, antagligen skulle ha slutat som dagstidningar eller toalettpapper.


Det ska sägas direkt: att göra det handtimrade stockhus som håller på att byggas på Söderholmen i Saltvik rättvisa genom fotografier, video eller ord är inte det lättaste. Man måste se den byggnad som håller på att växa fram med egna ögon för att i synnerhet förstå hur grova stockarna i huset är.


Det är i flera avseende ett unikt hus som växer fram och det är ingen dålig gissning att både en, två och flera dussin nyfikna ålänningar lär ha vägarna förbi de kommande månaderna för att beundra skapelsen. Sandra och Andreas säger att de på varsitt håll länge drömt om att bygga ett bostadshus i stock. Efter att de träffat varandra och diskuterade framtiden upptäckte de att de hade en gemensam dröm om att bo i ett stockhus byggt i riktigt grovt timmer ute på landet.


– Det var den mysiga känslan vi var ute efter – att kunna vara som på en stuga, fast man är hemma. Att du får det där lugnet, tystnaden och speciella atmosfären som de här väggarna ger, säger Sandra.


Andreas Jansén säger att trä är ett material som vi alla är i princip helt omringade av och att den här typen av hus egentligen är något alla kan välja att bygga, bara man är beredd att lägga lite tid och tankekraft på det.


Bild: Chris Johansson hjälper Sandra Karlsson och Andreas Jansén att förverkliga sin dröm om ett unikt stockhus.


Just det här huset byggs av i första hand norrländsk gran och tall, vilket hänger samman med att han som bygger huset åt dem är baserad i norra Sverige.


– Jag började med timmerhus för fyra, fem år sedan och allt startade med att jag flyttade från Uppland till Norrland där jag köpte en egen gård. Jag ville bygga något eget åt mig själv och min sambo, och bestämde mig för att bygga en timmerstuga. Efter det ville jag bara bli bättre och bättre och fortsätta utvecklas. Det är otroligt fascinerande hur man kan få stockar att ligga så tätt så att det ser ut som om de har vuxit ihop i skogen, säger Christian Johansson.


Träden fäller han delvis på sina egna och grannens marker, men framför allt köper han in övergrova stockar från den lokala sågen. Det här gör att stockar som är för grova för att det ska gå eller löna sig såga dem tas tillvara av Chris, snarare än att de mals ner till flis eller pappersmassa.


– Det handlar om gamla, resliga träd och det är ju sorgligt om de ska malas ner för att bli tidningar, flis eller skithuspapper. På det här sättet kan man göra något vackert och något som håller länge av dem i stället, säger Chris.


Även om de träd som bidragit med material till här huset var mellan 100 och 150 år när de fälldes är det en kort period jämfört med hur länge huset kan stå pall för tidens tand.


– Förutsatt att taket och grunden är bra kan stockhus hålla otroligt länge. Titta bara på de stora katedralerna i Ryssland som byggdes för hundratals år sedan. Det här huset kan stå i 1000 år utan problem. Om du tänker att de flesta träden är 100-150 år, då kan de växa upp sex, sju gånger medan huset står kvar. Och tänk hur många generationer som kan bo i huset – man blir nästan lite religiös när man tänker på det. Trä är ett fantastiskt material!


Förutom att stockarna i sig erbjuder bra isolering använder Chris även lindrev och mjukfog för att göra huset riktigt tätt.


– Så det här huset går att provtrycka när det är färdigt, precis som ett vanligt hus.


Att bygga i stock är tidskrävande, men Chris säger att det är värt det. Inte minst med tanke på hur huset påverkar människorna som bor i det.


– Luften i ett timmerhus är väldigt bra, vilket i synnerhet gynnar astmatiker eller dem med allergier. Och så skapar de en speciell känsla. Sist och slutligen tenderar vi människor att trivas bäst i en naturlig omgivning, så jag tror man känner mer ro när man bor i ett stockhus.

Comments


bottom of page