VI FÅR SAKER ATT HÄNDA
Vi arbetar för en motståndskraftig och regenerativ landsbygd
Vi strävar efter att få Åland att blomstra
Vi skapar en blomstrande framtid baserad på bioekonomi
VÅRA senaste offentliga PROJEKT
Nästa generation naturbeten är Miljöbyråns projekt, drivs av Invenire och finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Detta projekt avser att skapa och testa en överförbar och replikerbar verksamhetsmodell för att förbättra livsmedelssystemets vattensmarthet. Verksamhetsmodellen bygger på finsk vattenexpertis och kunskap, kombinerat med förståelse för livsmedelssystem och regenerativt jordbruk. Verksamhetsmodellen är testdriven i praktiken på Åland, med lokala livsmedelsföretag och gårdar. Detta projekt är ett samarbete mellan Invenire och Finnish Water Forum. Det finansieras av EU – NextGenerationEU
Projektet syftar till att främja jordbrukets vattenförvaltning och biologisk mångfald genom samarbete, innovation och lokal implementering. Syftet med projektet är att förbättra medvetenheten, viljan och de praktiska förutsättningarna för bönder på Åland att göra lämpliga lokala insatser för vattenvård och biologisk mångfald. Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling genom Ålands regering, drivs av Ålands Vatten Ab och koordineras av Invenire.
Projektet var ett accelerationsprogram för klimatsmart träbyggande inom offentlig sektor. Målet med projektet var att främja träbyggande inom Ålandsregionen och dess 16 kommuner genom ökad samverkan mellan olika typer av aktörer och kunskapsspridning – tekniskt, miljömässigt och ekonomiskt. Projektet finansierades av det finska miljöministeriet, drevs av Landskapets Fastighetsverk och koordinerades av Invenire.
Projektet var ett samarbete mellan fiskeföreningen vid Brändö kommun och lokala lantbrukare för att skörda och utnyttja vass (Phragmites australis) på ett regenerativt sätt som en resurs i det lokala näringskretsloppet, samtidigt som den biologiska mångfalden i kustområdena förbättras. Projektet finansierades av Lokalkraft Leader Åland, drevs av Brändö fiskeförening och koordinerades av Invenire.
Målet med projektet var att förbättra näringscirkulationen inom Saltviks kommunområde och behålla de näringsämnen som redan fanns inom det lokala livsmedelssystemet. Ett annat mål med projektet var att aktivera och stärka matmedborgarskapet. Projektets främsta finansiär var det finska miljöministeriet, med medfinansiering från Orkla Confectionery & Snacks Finland. Projektet drevs och koordinerades av Invenire.
frågor vi jobbar med
Vi jobbar för landsbygdslandskap som är
fossilfria
näringsneutrala
ökar den biologiska mångfalden
vattensmarta
Enligt vår uppfattning är dessa nyckelkomponenterna att fokusera på i alla landskap för att öka dess motståndskraft och förnyelse.
VAD BETYDER DET?
Att vara näringsneutral innebär att stänga kretsen av viktiga näringsämnen i landsbygden för att minska övergödningen och främja friska jordar.
RELATERADE PROJEKT
Smarta vatten
Vattensmarta matsystem
Nästa generation naturbeten
Hungry for Saltvik
Så in i vassen
Vad kunde det vara?
-
Främja jordbruksmetoder som förbättrar markens mikrobiom och markstruktur för att göra jorden mer kapabel att behålla näring och vatten, till exempel ingen jordbearbetning, vintertäckgrödor, direktsådd och rotationsbete.
-
Främja användning och produktion av återvunna näringsämnen, såsom biogasröt och biokol.
-
Främja ökade kopplingar mellan växt- och djuruppfödning för att få tillbaka mer gödsel till åkrarna och djur på gräsmarker som direkt gynnar markens hälsa.
-
Främja innovationer för att fånga upp näringsämnen som ska återföras till marken, till exempel biokol och biofiltrering.
-
Främja jordbruksmetoder som förhindrar och minskar avrinning av näringsämnen från jordbruksmark, till exempel buffertzoner, våtmarker och smarta diken.
Åland leder vägen
LITENHET & flexibilitet
Åland är ett litet ösamhälle som har en enorm potential att leda vägen mot en mer motståndskraftig och förnyelsebar framtid. Åland är en självstyrande region i Finland. Ålands självstyrelse ger provinsen rätt att stifta lagar på områden som rör dess inre angelägenheter och att utöva sin egen budgetmakt. Även om Åland är litet – befolkningen på Åland är för närvarande drygt 30.000 – är Åland ett fullt samhälle i sig. Självstyre i kombination med liten storlek gör Åland smidigt och idealiskt för att testa nya idéer.
Klicka för att läsa mer
Vi har redan i flera år valt att fokusera mycket av vårt arbete på Åland. Vi tycker att Åland är en spännande plats att driva vår passion för motståndskraftiga och regenerativa landsbygdslandskap – den bästa sortens levande labb.
närhet till lands-bygden
Större delen av Åland är landsbygd. Åland består av flera tusen öar, men bara ett 60-tal är bebodda. 70 % av Ålands landareal är skog, medan 13 % är jordbruksareal. De flesta ålänningar bor på landsbygden. Åland är hem för en mångsidig livsmedelssektor, med mycket frukt, grönsaker, potatis och spannmålsproduktion samt mejeri, kött och fisk. Ungefär hälften av alla åländska företag är jordbruksföretag. Allt detta gör att många ålänningar har en personlig koppling till landsbygden, och det är också en nyckelkomponent i många ålänningars försörjning.
Klicka för att läsa mer
OM OSS
Vi på Invenire tror att företag har potential att ha en positiv inverkan på världen och åstadkomma positiv förändring. Vi hjälper företag att designa och leverera resilienta och regenerativa system, produkter och tjänster. Vi samarbetar med lantbrukare, mark- och skogsägare, företag inom livsmedel, energi och biomaterial, kommuner och andra lokala myndigheter samt frivilligorganisationer och forskningsorganisationer.
Behöver du hjälp med att förfina ditt eget företag eller ditt landsbygdslandskap för att bli mer motståndskraftigt och regenerativt? Har du en projektidé som du vill utveckla hos oss eller söker du en projektledare? Letar du efter en presentation för ditt event eller är du intresserad av att skapa en hel workshop?
Låt oss prata!