De flesta lagerbyggnader och hallar på den åländska landsbygden byggs i plåt, vilket är konstigt med tanke på att det varken är dyrare eller sämre att bygga i den lokala råvaran trä.
– När vi skulle bygga ett nytt lager behövde vi inte ens fundera, vi visste att vi ville bygga i trä, säger lök- och potatisodlaren Camilla Johansson.
På många sätt är byarna på den åländska landsbygden precis lika pittoreska som de alltid har varit, åtminstone på lite håll. Gottby i Jomala, där den stor del av Ålands och hela Finlands potatis och lök odlas, är ett bra exempel på det. Bykärnan är tät och full av fantastiska gamla trähus.
Byn är även levande i den meningen att det fortfarande pågår intensiv jordbruksverksamhet i området, vilket inte minst syns på den stora mängd hallar, både nya och gamla, som hyser allt från tiotals ton lök till de jordbruksmaskiner som snart ska väckas ur sin vinterdvala.
Nästan alla hallar är målade i traditionellt rött och på lite håll ser även de nya hallarna ut att vara byggda i trä, men vid närmare anblick är det plåt som är målad för att se ut som trä. Medan de ofta betydligt äldre träbyggnaderna har en härliga patina, är de de många plåtskjulen med sina många hål och bucklor ingen vacker syn.
Som jordbrukare och skogsägare tycker Tord och Camilla Johansson att man skall använda den åländska skogen när man bygger nytt.
Tord Johansson har arbetat på familjegården i Gottby i hela sitt liv och tillsammans med hustrun Camilla odlar de ungefär 500 ton lök och 1.300 ton potatis per år. Med en så stor produktion behövs förstås stora lagringsutrymmen och i fjol bestämde sig paret för att bygga ett nytt löklager.
– Vårt gamla lager är ett så kallat löslager, det vill säga löken lagras direkt på golvet där det kommer upp luft genom springorna. Löken lastas sedan ut med skopa och då blir det förstås en del mekaniska skador på löken, säger Tord.
I stället bestämde sig paret för att bygga ett mer modernt lager där löken förvaras i lådor – förstås byggda i trä. Det normala hade varit att bygga lagret i plåt, men paret gjorde det numera lite udda valet att bygga i åländskt trä.
– De senaste 10–15 åren har det blivit rätt ovanlig att bygga i trä, men som skogsägare tycker jag att man ska använda den åländska skogen och det åländska virket så långt det går.
Precis som de flesta andra jordbrukare har Tord och Camilla en hel del hallar byggda i plåt, vilket de egentligen inte är så förtjusta i.
– Fördelen med trä är att det är så mycket enklare att göra saker själv om något behöver repareras eller fixas. Det är lätt hänt att man får skador i plåten, men det är svårt att laga själv.
– Ja, det blir inte vackert alls, säger Camilla.
Att få någon att bygga i trä var inte svårt, tvärtom. De frågade ett lokalt byggbolag och företaget tog sig mer än gärna av uppgiften att bygga lagerlokalen i virke från Ålands Skogsindustrier.
– Själva byggtiden blev lite längre än om vi hade byggt byggt i plåt, men å andra sidan var materialet billigare, så totalkostnaden blev ungefär densamma, säger Tord.
De sticker inte under stol med att det på många sätt är bekvämare att bygga i plåt. Det går fortare och det går att bygga när som helst på året, oavsett väder och vind. Dessutom kräver träbyggnader mer underhåll – till exempel behöver de målas med jämna mellanrum
– Men förutom att det tar lite längre och kräver lite underhåll finns det inga nackdelar med att bygga i trä. Och om du underhåller ett trähus på rätt sätt håller det ju i princip hur länge som helst.
Om löken mår bättre av att lagras i en träbyggnad vet inte paret än, det återstår helt enkelt att se. Den stora fördelen med att bygga i trä handlar snarare om att pengarna kommer lokalsamhället till godo och att hela byns attraktionskraft stärks.
– Hur vi väljer att bygga påverkar ju hela bilden av vårt samhälle. Man vill gärna hålla sig till en stil som passar in och i den här byn passar det betydlig bättre med trähus, säger Camilla.
Många nyfikna grannar och även andra har inspekterat det nybyggda lagret och i princip alla, även de som var skeptiska till en början, är enbart positiva.
Vad skulle få fler att göra som ni, att välja trä i stället för andra material?
– De flesta jordbrukare vill ha en fungerande hall till en låg kostnad, och så länge det inte är dyrare att bygga i trä ser jag inget som hindrar att fler gör det. Vi har ju materialet här på Åland och de flesta jordbrukare är även skogsägare, och därmed bör de ha ett intresse av att det åländska virket kommer till användning.
Comments