Silverskär i Ålands norra skärgård bjuder sina gäster på något av det mest exklusiva, speciella och naturnära som går att hitta i hela Östersjön. Just nu uppförs en bodlänga med sex nya hotellrum på ön, och givetvis byggs precis allt i trä.
– Känslan är en helt annan än i ett hus av gips och sten, säger byggaren Arvid Mörn.
Arvid och Johan Mörn kombinerar modernt CLT trä med traditionella material
Ingen annanstans är det så uppenbart att ett hus kan vara så mycket mer än bara fyra väggar och ett tak som på Silverskär. Här blir det tydligt att ett hus kan göra dig frisk, glad och inspirerad. Att vägarna kan berätta en historia långt bättre än de böcker som står i bokhyllan och att ett hus byggt i trä kan lagra stora mängder koldioxid, snarare än att vara en miljöbov. Och att väggar och tak efter 100 år dessutom kan återanvändas och bli något nytt, utan att knappt något behöver slängas.
Stommen till den nya hotellbyggnaden på Silverskär byggs i korslimmat trä, så kallad CLT. Ytterpanelen och tak är i åländsk kärnfuru och innerväggar i allt från åländsk björkpanel till virke från en gammal galeas som nu återanvänds för andra gången, minst. Precis allt görs så att huset ska smälta in så mycket som möjligt i den traditionella miljön, att de som visas i rummen ska få precis den där rätta känslan och att belastningen på miljön ska bli så liten det bara går.
– Panelen är till och med spikad med träspik, vilket jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva. Visst, träspik var vanligt förr, men nu var det länge sedan det användes. Långtidslagring av koldioxid är ju väldigt på tapeten, och när du bygger på det här sättet lagrar du extremt mycket kol. Dessutom, när det här huset rivs om kanske 100 år kan panelerna plockas ner och återanvändas, säger Johan Mörn.
100 år kan låta länge, men det är ingenting jämfört med hur gammal träpanelen som just nu spikas upp i ett av rummen är.
– Det här virket kommer från en åländsk galeas som kördes upp och plockades isär för 100, 150 år sedan. Virket återanvändes som yttervägg till en bod, och nu återanvänder vi det ytterligare en gång, säger Arvid Mörn.
Om det är den subtila doften av salt från det gamla skutvirket eller det faktum att precis allt är i trä som skapar den där speciella känslan i rummet är svårt att säga, men det känns helt enkelt behagligare, mjukare och mer inspirerande än rum brukar vara.
– När du har träet framme på det här sättet kommer doften och värmen fram på ett annat sätt än med gips eller sten. Känslan är en helt annan och direkt när du stänger dörren hör du på ljudet att huset och rummet är byggt i trä, det dämpar på ett helt annat sätt, säger Arvid och fortsätter:
– Och för oss som bygger är det stor skillnad. På ett vanligt bygge har du i det här skedet massor med gipsdamm, men efter en dag på det här bygget känner du dig nästan renare än när du började på morgonen.
För ett ställe som Silverskär är känslan rummen skapar förstås otroligt viktig. Människor betalar för att komma hit, slappna av och bli inspirerade, och därför ser man till att bygga lite snett med flit och blanda gammalt och nytt. Men att bygga i trä har även praktiska fördelar som är lättare att mäta än känslor. Till exempel blir det betydligt mindre avfall, det går fortare att bygga och att spika upp en tavla i ett hus byggt helt i trä är omöjligt att misslyckas med.
– Du behöver inte leta upp en regel eller vara rädd för att slå hammaren genom en gipsvägg, det går att spika precis var som helst, säger Arvid.
Att bygga i trä går också fort – att resa stommen till just det här huset gick på två dagar – plus att mycket åländskt material kan användas, vilket är billigare, bättre och ser till att hålla igång den lokala ekonomin.
– Jag personligen tycker om att vi så långt det bara är möjligt använder lokalt virke. Som skogsägare känns det bra att varje batting jag tar i är stämplad av det lokala sågverket och att jag därmed vet att virket kan komma från min skog. Sättet vi bygger på här visar också att allt inte behöver tillverkas i stora fabriker och att du inte behöver gå till en stor bygghandel, utan att det blir i princip lika billigt att vända sig till det lokala sågverket eller en snickare för att få fönster.
Åland i allmänhet och Silverskär i synnerhet lägger allt mer krut på att både framhäva sig och framför allt bli en hållbar destination, och här är valet av material i husen avgörande.
– Vi tycker att det här är jätteviktigt. Vi jobbar med lokala råvaror med lågt koldioxidavtryck i köket, vi gör så att boendet ska ha ett lågt co2-avtryck och även transporterna till och från Åland är ganska korta. Att förlägga en konferens på Åland har redan idag ett litet koldioxidavtryck och det är viktigt att vi bidrar till att minska avtrycket ytterligare. Med tanke på klimatförändringen är du ju faktiskt lite av en hjälte om du har så här mycket trä i ditt hus, säger Johan Mörn.
Det är som sagt omöjligt att inte bli inspirerad av miljön på Silverskär och det både traditionella och moderna sättet trä används i en byggnad som gästerna har höga krav på. Och enligt Arvid Mörn visar projektet på Silverskär att det går att bygga i trä på ett ekonomiskt konkurrenskraftigt sätt för de allra flesta.
– CLT-hus passar även för mindre byggnader, inte bara höghus. Det är absolut ett konkurrenskraftigt sätt att bygga.
Comentarios