GÅRDSBESÖk OCH DEMON: KÖTTDJURSEXPERTEN MAIJU PESONEN
- Johanna Tanhuanpää
- 13 aug.
- 1 min läsning
Maiju Pesonen har jobbat med dikoproduktion i 25 år – med allt från köttraser, utfodringfrågor, djurbeteende och -välmående, köttkvalitet och management. Hon har en karriär både inom industri och forskning, dessutom är hon själv dikoproducent och föder upp Angus. Hon doktorerade 2020. Idag fungerar hon som forskare vid Naturresursinstitutet (Luke) och jobbar med djurvälfärd. Hennes stora intresse ligger i betesdrift, djurhälsa och djurens naturliga beteende, samt hur allt det kan kombineras med bästa köttkvalitet.
Boka gårdsbesök
Maiju kommer till Åland 7-10.9.2025 för att besöka några gårdar, prata om vikten av
betesdrift och köttkvalitet. På sina gårdsbesök ger hon tips och idéer om hur
lantbrukarna kan tänka kring lönsammare produktion, val av djur, marmorering och
bättre köttkvalitet. Ett bra tillfälle att tillsammans med Maiju kolla upp kalvarna
och hur de växt i sommar. Finns det outnyttjat potential nånstans?
Är du intresserad av att vara värd för ett besök? Kontakta Patricia Wiklund /
patricia.wiklund@invenire.fi / 040 8228 848.
DEMONSTRATION AV ULTRALJUDSMÄTNING: ETT VERKTYG FÖR BÄTTRE DJURVAL
Måndagen den 8 september kl. 14 på Backas gård, Svartsmara bygatan,
Svartsmara.
Vad är ultraljudsmätning? Det är ett sätt att mäta ryggmusklernas storlek och andelen fett i musklerna, det vill säga marmorering.
Varför gör man det? Ultraljudsmätning är det enda sättet att få information om mängden fett i musklerna hos levande djur.
Nyttan? Mätresultaten från ultraljudsmätningen kan användas som urvalskriterier för djur om man vill förbättra besättningens köttighet och köttkvalitet.
Maiju Pesonen visar hur ultraljudsmätning går till och berättar om hur man kan dra nytta av resultaten. Samtidigt har vi möjlighet att bekanta oss med Backas praktiska hanteringsbox och höra om gårdsfolkets erfarenheter av den.
VÄLKOMMEN MED!





